Jaki stół rozkładany wybrać do jadalni?

mały stół rozkładany

Elegancki stół rozkładany jest bardzo uniwersalnym meblem, dlatego też tak wiele osób decyduje się na jego zakup. Mały stół rozkładany doskonale sprawdzi się w jadalni, kuchni, salonie albo na tarasie lub w ogródku. Jest to doskonały wybór przede wszystkim dla tych osób, które dość często przyjmują gości. Dzięki specjalnemu mechanizmowi rozkładania, można w kilka sekund powiększyć przestrzeń blatu, dzięki czemu łatwiej będzie pomieścić gości.

Na jaki materiał postawić?

Aby wybrać porządny stół rozkładany należy zwrócić uwagę oczywiście na materiał z którego jest on wykonany. W dużej mierze to właśnie użyte materiały mają bezpośredni wpływ na cenę i żywotność stołu. Producenci oferują swoim klientom stoły drewniane, szklane, laminowane i meble wykonane z różnorodnych tworzyw sztucznych. Najtańszym rozwiązaniem jest mały stół rozkładany z blatem laminowanym. Specjalna płyta wiórowa lub popularna płyta MDF pokrywana jest laminatem, który prezentuje się bardzo okazale. Jest to w chwili obecnej najciekawsza alternatywa dla litego drewna. Stoliki rozkładane tego typu są bardzo lekkie i mogą pochwalić się dużą odpornością na zaplamienie. Jeżeli chodzi o blaty szklane, to mogą być one zarówno przezroczyste, jak i również matowe. Najlepszym wyborem jest oczywiście blat wykonany z dość grubego szkła hartowanego.

mały stół rozkładany

Stoły z blatem drewnianym

Jeżeli chodzi o design, to najlepszym wyborem jest oczywiście stół z blatem drewnianym, który w swojej klasie nie ma sobie równych. Wysokiej jakości drewno jest jednym z najtrwalszych naturalnych materiałów, który wyróżnia się dużą odpornością na starzenie. Oryginalny stół rozkładany z litego drewna, to największa gwarancja solidności i elegancji. Najlepszymi parametrami użytkowymi mogą pochwalić się stoły z blatem dębowym, bukowym oraz jesionu. Pamiętać należy jednak o tym, że drewno wymaga systematycznej pielęgnacji.

Jaki rozmiar stołu do jadalni?

Po wybraniu odpowiedniego materiału należy zastanowić się nad rozmiarem stołu rozkładanego. Kluczem do sukcesu jest to, aby zapewnić wszystkim biesiadnikom pełną wygodę i swobodę serwowania potraw. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że każdy powinien mieć swobodny dostęp do stołu. Dorosła osoba potrzebuje przestrzeni o wymiarach minimum 60×40. Biorąc pod uwagę liczbę domowników i ewentualnych gości, łatwo policzyć jak duży blat będzie potrzebny po rozłożeniu stołu.